Lilypie Third Birthday tickers

3 Mart 2011 Perşembe

AİLE EĞİTİMİ (3-6 YAŞ)

Bugün '3-6 yaş için aile eğitimi' kursunda ilk dersimizi aldık. Aslında zaten bilinen şeylerin üstünden geçerek basit bir giriş yaptık ama önemli gördüğüm, unutmak istemediğim ya da zaman zaman hatırlamak istediğim konu başlıklarını paylaşmak istiyorum...

Konu: Aile Tutumları

- Baskıcı Aile Tutumları: Çocuğa yapması istenenlerin zorla -şiddet uygulayarak- yaptırılması.

* Sadece fiziksel değil, parmak sallamak , 'ben sana gösteririm' şeklinde tehdit de şiddettir. Duygusal ve ekonomik şiddet de çok tehlikelidir.

* Sonuçta, şiddet uygulayan, agresif ya da pısırık, antisosyal bireyler yetişir.

- Tavizkar Aile Tutumları: Unutulmamalı ki taviz tavizi getirir. Yapılan en büyük yanlışlardan biri de çocuğa ihtiyacı bile olmadığı halde 'biz yaşamadık şimdi imkanımız var çocuğumuz eksik kalmasın' tarzında gereksiz ve pahalı birsürü şey almakmış.

* Çocuk birşey istediğinde, ihtiyacı da varsa ve zaten onu almayı düşünüyorsak bile daha sonra almak için ikna etmek çocuğumuza beklemeyi, sabırlı olmayı ve istediği birşey için emek harcamayı öğretirmiş. Mesela 'yarın şuraya gideceğiz orda daha güzelini bulabiliriz, bulamazsak gelir bunu yine alırız' demek ikna edici bir yöntemmiş. Hatta ertesi gün yine aynısı yapılabilirmiş :)

* Sonuçta, mutsuz, sorumluluk alamayan, okul hayatında başarısız, yalnız, dışlanan, doyumsuz ve kişiliği zarar görmüş bireyler yetişir.

- Aşırı Koruyucu Aile Tutumları: Çocuklar 6 yaşından itibaren bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilirlermiş. Ama tabi daha öncede hiçbir şeyi kendi yapmasına izin verilmezse 6 yaşına girdiği gün kendi başına yapmaya başlayamaz. 'Kendi suyunu içemez' 'Kendisi yemek yiyemez' 'Doydun mu? Bence doymadın' gibi sözler (doyduğuna bile ben karar veririm mesajı) oldukça yanlış.

* Sonuçta, kendine güvensiz, ne yapabileceğini bilemeyen ve kararsız bireyler yetişir.

- Mükemmeliyetçi Aile Tutumları: Hata kabul etmeyen ailelerin tutumlarıdır.

* Sonuçta, kaygılı, telaşlı, özgüvensiz, özbenlikleri zedelenmiş bireyler yetişir.
Son olarak, HEDEFİMİZ;

- Demokratik Aile Tutumları: Herkesin birbirini dinlediği, fikirlerin önemsendiği, ortak kararlar alınan aile ilişkisi demektir.

* Sonuçta mutlu, kendinden emin, kararlı, sorumluluk almaktan çekinmeyen, hayattan korkmayan vs. vs. bireyler yetişir.

KISA NOTLAR:

* Maddi ödüle tamamen karşıyız. Parka götürmek, alkışlamak da ideal ödüllerdendir.

* Çocuğun anlattıklarına değer vermek çok önemlidir.

* Bizden uzaklaşmasın, birşey saklamasın istiyorsak yargılamadan, suçlamadan, eleştirmeden dinlemeliyiz.

* Çocukluktan gelen özgüven için ona saygı göstermeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder